VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă

VIDEO | Raluca Turcan: ”Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă
Raluca Turcan: „Stagiul minim de cotizare este important să rămână minim 15 ani,de asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”
Publicat: 02/06/2021, 23:08
Actualizat: 03/06/2021, 12:45

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, la Digi 24, că pensiile vor fi recalculate ținându-se seama și de indicele de corecție, dar stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani. De asemenea, se vor putea cumpăra maximum 6 ani vechime, pentru a accesa pensia minimă socială.

„În România, avem  930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, care va include și indicele de corecție”, a explicat Turcan.

Legat de afirmațiile că în noua lege va fi eliminat indicele de corecție, ceea ce ar putea conduce la scăderi de pensii, Raluca Turcan a spus că acesta se va regăși într-o noua formulă de calculare a pensiilor.

Întrebată ce face acel indice, ministrul a răspuns: „ Indicele de corecție este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii. Când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat, acest indice de corecție a explodat și am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensii, în care oamenii pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit, au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari unii față de alții, în condiții egale de muncă”.

Noua formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung și orice majorare de pensie va fi ”scoasă din pixul politicienilor”.

”Știm foarte bine că, ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile. Vă dau exemplul anului 2019, când pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari, care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022, la 152 de miliarde, asta înseamnă minciună crasă în privită sistemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

Legat de afirmația premierului Florin Cîțu că dacă în următorii 15 ani nu se schimbă nimic, sistemul de pensii va fi în colaps, Turcan spune că „deja sistemul de pensii dă dovadă de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei, adică din bugetul de stat, din taxe colectate de la toți românii, se transferă la bugetul de asigurări sociale 17 miliarde. Acest deficit ar crește dacă noi nu am face absolut nimic”.

La ”povara” sistemul de pensii se adaugă și sumele foarte mari de la pensiile speciale. Dacă aceste pensii speciale vor fi eliminate, deficitul sistemului național de pensii s-ar reduce cu până la 5 miliarde de lei, a precizat ministrul Muncii.

„Povara financiară a pensiilor speciale nu este uriașă, ea se rezumă la câteva miliarde, până în 5 miliarde, însă acolo este o chestiune de inechitate crasă, întrucât un beneficiar de pensie specială poate să aibă și o pensie maximă de 79.000 de lei, în timp ce un benefiar de pensie în sistemul public poate să aibă o pensie minimă de 800 de lei. Media între cele două sisteme – în sistemul pubic, pensia medie este de aproximativ 1.500 de lei, iar în sistemul de pensii speciale este de aproximativ 9.500 de lei”, a declarat ministrul Muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Scârbos sau delicios? Înghețată din lapte de porc, desert de succes în Olanda
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×